Guvat

A guvat rejtőzködő, óvatos madár, ezért nehéz megpillantani, fotózni pedig még inkább. Ügyesen úszik, és nagy lábaival a növényeken lépkedve egy szempillantás alatt eltűnik a sűrűben. Amikor a patakparton sétálva malacvisításhoz hasonló hangot hallunk a vízből, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a közelben tartózkodik.  Étrendje nagyon változatos: megeszi a csigákat, rovarokat, de szívesen csipeget növényeket is, sőt kisebb halakat is el tud kapni. Fészekalja igen nagy is lehet: akár 15 tojást is rakhat.

Borítókép: Lengyel Hajnalka

Ez is érdekelhet…

Egerészölyv Vecsésen

Egerészölyv

A leggyakoribb ragadozó madár hazánkban, Vecsés határában több költőpárról is tudunk. Fészkét száraz ágakból a fatörzshöz közel építi, 1-4 tojást

Elolvasom »
Erdei fülesbagoly Vecsésen

Erdei fülesbagoly

A mezei pockok réme. Nesztelen röptének, kiváló látásának és az emberénél tízszer élesebb hallásának köszönhetően rendkívül ügyes vadász. Egy éjszaka

Elolvasom »
Csörgő réce Vecsésen

Csörgő réce

Valahányszor megpillantjuk, mindig megdöbbent, milyen apró récefaj. Hossza mindössze kb. 35 cm, tehát egy balkáni gerlénél csupán pár centivel hosszabb,

Elolvasom »

Kis lile

Sebesen szalad, meg-megáll és viccesen hintáztatja magát, miközben csigákat, rovarokat keresgél. Afrikai telelőhelyéről márciusban, áprilisban érkezik vissza, tojásait a talajra

Elolvasom »